06 42 86 44 86 info@ireneweijers.nl

Podcasts

De Massage Podcast is een serie waarin Erik Zoomers je meeneemt naar antwoorden op de vraag ‘Waarom is massage een goed idee? Gefascineerd door de veelzijdige inzet van massage-therapie en tegelijkertijd de onbekendheid daarvan.

Massagetherapie bij Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK, voorheen SOLK)

Ons lichaam heeft een wonderlijk groot zelfherstellend vermogen. Zodra er weefselschade is weet ons lichaam precies wat te doen om meer schade te voorkomen en bestaande schade zo snel mogelijk te herstellen. Waarom lukt het mensen met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK voorheen SOLK) dan niet om te herstellen? Wat zijn ALK en wat is de impact op het leven van mensen, zorg & maatschappij? Hoe kan massagetherapie helpen om de kans zo groot mogelijk te maken dat je lichaam (gedeeltelijk) tot herstel kan komen? Op onder andere deze vragen probeert Erik Zoomers vanuit een holistische benadering antwoord te geven in deze aflevering van de Massage Podcast. Een benadering die verrassenderwijs zeer sterk overeenkomt met de huidige biopsychosociale kijk op ALK in de reguliere zorg.

Massagetherapie bij Chronische Pijn

Massagetherapie bij mensen met Chronische Pijn, waarom is dat een goed idee? Over deze vragen en antwoorden gaat deze nieuwe aflevering van de Massage Podcast. Te gast is Nadia El Helou. Nadia is massagetherapeut. In haar afstudeeronderzoek met als titel ‘De veilige verbinding’ onderzocht ze wat de waarde is van massagetherapie voor mensen met Chronische Pijn.

Massagetherapie bij de overgang

In het leven van een vrouw is de overgang is een niet te onderschatten periode van verandering, ook letterlijk bedoeld als overgang naar een nieuwe fase. Een periode die gepaard kan gaan met fysieke, emotionele en mentale klachten. Een fase waarin je geconfronteerd kunt worden met zaken die je tijdens je leven in je rugzak hebt gestopt en nu om aandacht vragen. En een fase waarin je op zoek gaat naar wat jij nu wilt met je verdere leven. Of en welke klachten je als vrouw ervaart tijdens de overgang en in welke mate is per persoon verschillend. Hoe kan massagetherapie vrouwen tijdens de overgang ondersteunen?

Massage bij burnout

Als je burn-out bent is dat wat je altijd met gemak deed opeens een enorme opgave of lukt helemaal niet meer. Je bent doodmoe en herkent je jezelf niet meer. Terwijl juist jij die sterke persoon was die zeker wist dat een burn-out jou niet zou overkomen. Wat is burn-out? Waarom raken juist zoveel millenials burn-out? Op welke signalen kunnen medewerkers en werkgevers letten om te voorkomen dat iemand burn-out raakt. En hoe kan massage bij burn-out herstel ondersteunen?

Massage bij kanker

Kanker is een zeer ingrijpende, vaak levensbedreigende ziekte die diepe sporen nalaat. Waarom is juist massage bij kanker dan een goed idee? Wat zijn de effecten? Aan wat voor soort massages kun je denken? En hoe kijken oncologen en andere zorgprofessionals aan tegen de inzet van massage als aanvulling op hun behandelingen.

Massage bij de perfectionistische vrouw met stress

‘De kunst van jongleren is niet het vangen van de ballen, maar het op tijd loslaten’. Deze tegeltjeswijsheid prijkt op de voorkant van de scriptie ‘De werking van massagetherapie voor de perfectionistische vrouw met stress. Vrouwen in het spitsuur van hun leven met een eindeloze to-do list, alles perfect willen doen en daardoor stress ervaren. In deze Massage Podcast praten we over het effect van massagetherapie op de stressklachten en het ontstaan daarvan.

Waarom is massage bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH) een goed idee?

Massage bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Waarom is dat een goed idee? Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is elke afwijking of beschadiging van de hersenen die na de geboorte is ontstaan. Zeer vaak, maar zeker niet altijd, ontstaan door een fysiek ongeval. NAH kan het leven van mensen sterk veranderen. Er is een tijd van vóór en een tijd na het hersenletsel. Het wordt nooit meer zoals het was. Hoe kan de combinatie van massage en massagetherapie de kwaliteit van leven vergroten van mensen met niet-aangeboren hersenletsel? Tijd voor een boeiend gesprek met massagetherapeut Godelieve Baeten. Sinds 2014 werkt zij in haar eigen praktijk De Ontmoeting en nu ook in het Cognitive Lab in Helmond. Dit is een initiatief van neuropsycholoog Dr. Erik Matser waarbij meerdere zelfstandige zorgprofessionals mensen helpen met onbegrepen aandoeningen na hersenletsel of vermoeidheid.

Massage bij depressie

Weer even voelen dat je mens bent, dat je oké bent, kan voor mensen met depressieve klachten een enorme opluchting zijn. Zeker op die momenten waarin alles goed gaat, je geen zorgen hebt maar je er totaal niet van kunt genieten. En jezelf daarom op de kop geeft. Wat is depressie? Hoe ontstaat het? Wat is het effect van de intelligente lockdown tijdens deze Corona crisis op mensen die depressief zijn? Hoe kan massagetherapie helpen om de last van depressie te verlichten?

Massage bij rouw

Rouw kan je leven volledig op z’n kop zetten. Rouwen is wat je doet als er een groot verlies is in je leven. Bijvoorbeeld verlies van een dierbare, werk of gezondheid. Hoe rouwt je lichaam mee? En hoe is het toch mogelijk dat je blijft functioneren in het dagelijks leven? Wat is rouw? Is er ook winst bij verlies? En hoe kan aanraking met massagetherapie mensen die rouwen ondersteunen?

Waarom is massage bij jongeren met stress een goed idee?

Over de impact van stress op het leven en de ontwikkeling van jongeren en de effecten van
verschillende massagesessies gaat deze podcast.
‘Jongeren die last hebben van heftige stressklachten, leven vaak zo uit hun hoofd. Wat juist jammer is omdat je zo alle lichamelijke signalen mist die uiteindelijk als heftige stressklachten naar boven komen. Ik zou het wel mooi vinden om jongeren mee te geven dat er in hun lichaam van alles te ervaren en te voelen is waar ze bij stil mogen staan en op mogen leren vertrouwen’.

Waarom is postnatale massage na de bevalling een goed idee?

Massage ná de bevalling, ofwel postnatale massage, is veel minder bekend dan zwangerschapsmassage. Misschien juist daarom dat weinig jonge moeders hieraan denken en zichzelf zo’n moment van bewuste aandacht gunnen.
Waarom is massage na de bevalling een goed idee? Is het een logisch vervolg op de zwangerschapsmassage of staan beide massage los van elkaar? Waar hebben jonge moeders last van en wat is de relatie tussen fysieke klachten en het jonge moederschap? En de nieuwbakken vaders? Komen ook zij in aanmerking voor massage na de bevalling?

Waarom is massage tijdens de zwangerschap een goed idee?

Massage tijdens de zwangerschap klinkt voor veel vrouwen als een zalige verwenning. Even een momentje voor jezelf. Maar waarom is massage tijdens de zwangerschap werkelijk een goed idee?
Meer dan een trendy fun momentje omgeven van romantiek en roze wolken. De dagelijkse werkelijkheid van de zwangere moeder is een stuk minder romantisch. Slapeloosheid, veranderstress, fysieke klachten en soms zelfs de confrontatie met levensissues die veel dieper gaan dan ze besefte vragen veel extra energie. Hoe kan massage tijdens de zwangerschap jonge moeders ondersteunen?