06 42 86 44 86 info@ireneweijers.nl

De band tussen lichaam en geest die we de meeste aandacht geven, is die van de vecht- of vluchtreactie (systeem). Maar we hebben ook een ander systeem. Het systeem van onthaasting, genezing, rust, groei en verbondenheid.

Beide systemen dienen in evenwicht te zijn. Maar helaas is dat bij velen van ons niet het geval. Het stresssysteem staat nagenoeg altijd aan.

Meer aandacht voor de mentale en fysiologische interacties bij rust, ontspanning en verbondenheid, zou al een hele stap in de juiste richting zijn. Daarmee kunnen we klachten en aandoeningen voorkomen en bevorderen we ons gehele welzijn en welbevinden.

Klachten over de toenemende stress in de moderne westerse cultuur zijn zo algemeen dat we ze bijna niet eens meer horen en al niet meer voelen. Tegenwoordig is de druk om te presteren enorm. Alles moet snel, informatie overspoelt ons en we worden overladen met beelden, geuren en vooral geluiden. Er is geen twijfel mogelijk dat het aan stress gerelateerde vecht – of vluchtsysteem in ons, op het randje van overbelasting balanceert.

Intussen is er telkens minder tijd voor rust, ontspanning, verbondenheid intimiteit. En hoe minder vaak hier tijd voor is, hoe minder vaak ons eigen biologische systeem van rust en verbondenheid wordt geactiveerd.

Zowel in de maatschappij, maar ook bij het grotendeel van alle therapieën wordt de focus gericht op het reduceren van stressprikkels. Dit zal weinig uitmaken wanneer er geen aandacht gegeven wordt aan het voeden en stimuleren van het systeem van rust en verbondenheid. Een heel belangrijke hoofdrolspeler hierbij is het vrijkomen van oxytocine.

Aanraking is een van de krachtigste manieren om het systeem van rust en verbondenheid te activeren …….. De helende kracht van aanraking!

Doordat er steeds minder aandacht en tijd wordt besteedt aan gevoelsmatige indrukken vermindert ook de activiteit van het systeem van rust en verbondenheid en vormt uiteindelijk een gevaar voor onze gezondheid. Het aantal ervaringen dat dit systeem voedt is bij velen enorm  afgenomen. Daarentegen zijn  het aantal ervaringen dat het stresssysteem activeert enorm toegenomen. Deze verschuiving kan enorme gevolgen hebben voor ons welzijn, omdat het lichamelijke vermogen om te ontspannen en onszelf weer op te laden, invloed heeft op onze fysieke en psychologische reacties op stress. Veel ziekten worden in elk geval gedeeltelijk veroorzaakt door stress; als de stress dus toeneemt terwijl het herstel en de ontspanning daarbij achterblijven, loopt onze gezondheid gevaar.

In mijn praktijk begrijpen gelukkig veel mensen (kinderen, jong volwassenen en volwassenen) dat ze regelmatig hun slinkende voorraad ‘rust’ en oxytocine  moeten aanvullen om zich weer prettig, in balans en gelukkig te voelen, groei en herstel te stimuleren, verbinding met zichzelf herstellen, ondanks de stressvolle omgeving waarin ze zich bevinden.

Veel mensen weten de weg naar mijn praktijk te vinden, waar aanraking een belangrijke rol/onderdeel speelt, omdat ze in de moderne gezondheidszorg iets missen en cursussen stressmanagement niet hun systeem uit de stressreacties haalt.

Warme groet ,  Irene