06 42 86 44 86 info@ireneweijers.nl

Hooggevoeligheid en hyperventilatie gaan vaak samen.

Veel HSP’ers die (nog) niet goed met hun hooggevoeligheid omgaan, kunnen overprikkeld raken en in de stress schieten.  Dit kan tot acute of zelfs chronische hyperventilatie leiden.

Een van de dingen die je (onbewust) doet is bijvoorbeeld je schouders optrekken en jezelf kleiner maken, maar deze ingezakte verkrampte houding zorgt weer voor een verstoorde ademhaling.Probeer het maar eens uit ; zak maar eens in met je rug dus een bolle ingezakte houding en adem maar eens diep in.  Daarna een rechte ontspannen rug en nu ook weer eens goed inademen.   Voel je het verschil…?   Met een ontspannen rechte rug kun je veel beter ademhalen.

Als jij als HSP’er last hebt van hyperventilatie is het nog belangrijker dat je regelmatig de tijd neemt om op te laden.  Neem bijvoorbeeld elke dag even de tijd voor ademhalings- of ontspannings-oefeningen en laat je regelmatig masseren (zie algemene gezondheidseffecten van massage op mijn website  www.irenewijers.nl ).

Bewaak verder goed je grenzen en zorg heel goed voor jezelf.  Weet dat je niet “gek” bent als je zo gevoelig bent, dus kies ervoor om lief te zijn voor jezelf en te accepteren dat dit soort situaties veel energie kosten.

Niet iedereen is hoogsensitief en dus extra gevoelig voor prikkels.  Als jij dit wel bent zal je vooral merken dat als je meer stress ervaart of meer klachten hebt door hyperventilatie dat je dus ook gevoeliger wordt voor de prikkels en omgekeerd ook.

Hyperventilatie, wat is dat ? 

Letterlijk betekent het hyper: te snel /veel en ventilatie: ademen oftewel een ‘versnelde ademhaling’.

Je ademhaling is eigenlijk een chemisch proces bedoeld om CO2 uit je lichaam te verwijderen (uitademen) en zuurstof op te nemen (inademen).

Als je hyperventileert betekent dit niet altijd dat je dit merkt en dat je echt heel veel meer ademt. De balans is verstoord tussen wat je inademt en met wat je verbruikt. Je lichaam gebruikt de zuurstof voor veel processen in je lichaam. Als je dus meer inademt dan je verbruikt krijg je een onbalans. En deze onbalans die geeft je klachten.

Door deze onbalans van zuurstof en koolzuur stijgt de PH-waarde van je bloed. Het bloed wordt zo meer alkalisch, minder zuur. Als reactie hierop gaan je lichaamscellen meer melkzuur produceren om op deze manier de PH-waarde van je bloed weer te herstellen. En dit veroorzaakt onder andere pijnlijke en vermoeide spieren, hoofdpijn, vermoeidheid, maagklachten en het wazige draaierige gevoel.

Acute en chronische hyperventilatie | Wat is het verschil? 

De acute vorm is bij veel mensen het meest bekend. Je begint dan heel snel en heel diep adem te halen en je hebt het gevoel dat je stikt. Dit kan acuut ontstaan als je heel slecht nieuws ontvangt of schrikt. Je krijgt dan opeens het gevoel alsof je geen lucht krijgt en raakt in paniek.

De chronische hyperventilatie is onbekender, maar komt veel vaker voor. Bij deze vorm is de ademhaling voor een langere periode versneld.

Vaak ben je je er niet van bewust dat je chronisch hyperventileert. Je ademt dan net iets sneller/vaker dan goed voor je is.

Als je je inspant begin je ook sneller adem te halen, maar dat is normaal. Je lichaam heeft dan ook meer zuurstof nodig en moet ook meer CO2 afvoeren. Doordat je langere tijd een (beetje) teveel ademt loopt je emmer als het ware over en ontstaan de klachten. Dit hoef je niet meteen te merken.

Stress en een verstoorde ademhaling

Als je een periode van stress meemaakt heb je extra energie nodig om al die stress goed aan te kunnen. (Het vluchten en vechten). Na deze periode als je weer in een rustigere fase zit heeft je lichaam dus ook minder energie nodig. Maar je lichaam blijft nog in de stress stand staan. Je ademt nog steeds iets te vaak. En omdat je die extra energie niet nodig hebt krijg je nu een onbalans en krijg je deze klachten.   Vaak zie je dit tijdens en na een burn-out.

Symptomen van hyperventilatie

De meest voorkomende symptomen bij een acute hyperventilatie aanval zijn:

 • Heel snel en heel diep ademhalen
 • Het gevoel dat je stikt
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Tintelingen rond de lippen
 • Pijn in je buik of op je borst
 • Hartkloppingen
 • Soms zelfs flauwvallen

Bij chronische hyperventilatie zijn de bekendste symptomen:

 • Dezelfde symptomen als acute hyperventilatie
 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Gespannenheid, wazig zien en voelen
 • Concentratie- en geheugenproblemen
 • Spijsverteringsproblemen, maag en darmklachten

Door te zorgen dat je lichaam meer rust heeft en beter kan ontspannen zal je ademhaling ook weer rustiger worden. Dit kan je heel goed leren.

Algemeen

Hyperventilatie kan je een algemeen gevoel van zwakte en vermoeidheid geven. Je zit niet lekker in je vel, algehele malaise met een slecht humeur als gevolg.

 • Vermoeidheid, algemene zwakte, prikkelbaarheid, slapeloosheid

Psychisch

Mentaal kan je ook flink van slag zijn. Een donkere wolk die boven je hoofd hangt en het is heel lastig om positief te blijven als je je zo voelt. Mentale en psychische klachten die je kan hebben door de hyperventilatie zijn onder andere:

 • Angst en onrust, depressie, concentratiestoornissen, fobieën, pleinvrees, hypochondrie, dissociatie stoornis, een wazig gevoel, een mistig hoofd, paniekaanvallen

Spieren

Ook spierklachten komen heel vaak voor. Klachten die je kan hebben van je spieren zijn:

 • Spierpijn, spierkrampen, verzuring, verlamming, trillingen, stijfheid van handen, vingers en mond, tintelingen op de huid, algemene spierstijfheid (tetanie), pijn bij je middenrif, stijve nek

Hart en vaten

Angst dat er iets mis is met je hart komt heel vaak voor bij hyperventilatie. Klachten die je kan ervaren zijn:

 • Hartkloppingen, overslaan van het hart, pijn op de borst, koude, klamme handen, razend hart, onrust

Centrale zenuwstelsel

 • Hoofdpijn, duizeligheid, bewustzijnsstoornissen, wazig zien

Long en luchtwegen

Hyperventilatie ontstaat door een verstoorde ademhaling. Dus ook klachten van je longen en luchtwegen kan je ervaren.

 • Benauwdheid, beklemming op de borst, brok in de keel, zuchten, luchthonger, frequent ademen, gevoel niet goed te kunnen doorademen, gevoel alsof je ademhaling blokkeert, hijgen, pijnlijke ademhalingsspieren

Spijsvertering

Maag en darmklachten komen ook vaar voor. Acute klachten zoals tijdens paniek maar ook chronische klachten.

 • Opgeblazen gevoel, pijn in de maagstreek, winden laten, misselijkheid, diarree/obstipatie, boeren, weinig eetlust, verminderde smaak.

 

Warme groet ,  Irene