06 42 86 44 86 info@ireneweijers.nl

Stress…..Adrenaline en cortisol. Deze woorden kennen we allemaal. De artikelen op social media staan er vol van. Wat stress allemaal met je doet, weten we ook allemaal. Dat we stress zoveel mogelijk moeten vermijden, weten we ook allemaal. Dat chronische aanmaak van het stresshormoon cortisol ontzettend slecht voor je gezondheid is, weten we ook allemaal.  Stress belemmert de aanmaak van oxytocine.

MAAR… wie weet wat de wonderbaarlijke stofjes OCYTOCINE en SEROTONINE zijn?  Dat deze stofjes enorm goed voor onze welbevinden en  gezondheid zijn. Dat onze hersenen deze stofjes zelf kunnen aanmaken. Dat deze stofjes enorm bepalen hoe goed wij ons kunnen voelen. Dat deze stofjes van grote invloed zijn op onze gedachten, ons gedrag en onze gevoelens. Dat het enorm bepaald hoe wij in het leven staan, met gebeurtenissen omgaan. Dat deze stofjes van groot belang zijn bij herstel en genezing. Aan deze wonderbaarlijke stofjes wordt voorbij gelopen! Er wordt niet of nauwelijks aandacht besteedt aan deze bijzondere gezondheidsstofjes. Heel jammer en echt een gemiste kans.

Enkel met de uitspraken dat je je gedachten positief moet houden, mindfull moet zijn,  kom je er niet. Wanneer er geen of niet voldoende oxytocine en serotonine wordt aangemaakt, zijn je gedachten, je innerlijk gevoel en beleving en gedrag niet congruent. Het is een vicieuze cirkel: stress remt de aanmaak van deze gezondheidsstofjes, zonder de aanmaak van deze stofjes ontstaat er stress en houd je de stress in stand. Doorbreken van deze negatieve cirkel door het stimuleren van de aanmaak, zorgt voor daling van stress, negatieve gedachten en zo verder. Het is een neerwaarts domino-effect.

Beide stofjes worden aangemaakt tijdens een massagebehandeling door AANRAKING. 

Oxytocine komt vrij door stimulatie van bepaalde zenuwen door aanraking, lichte druk en warmte.

Tijdens een massagebehandeling waarin je positief, oprecht, zacht en liefdevol wordt aangeraakt, wordt op neurologisch niveau deze stofjes aangemaakt. 

Zijn je gedachten somber, zorg voor voldoende aanmaak oxytocine en serotonine. Ben je ziek, zorg voor voldoende aanmaak oxytocine en serotonine. Zit je niet lekker in je vel, zorg voor voldoende aanmaak oxytocine en serotonine. 

Een massagebehandeling voor de aanmaak van oxytocine en serotonine zou in ‘therapieland’ dé eerste stap moeten zijn vóór iedere andere behandeling. Dan zullen andere behandelen meer effect hebben en hoeven we niet massaal aan de medicatie. 

Graag wil ik de feiten van de wonderbaarlijke stofjes oxytocine en serotonine uitlichten en onder de aandacht brengen.

 • Oxytocine en serotonine fungeren beide als neurotransmitter. het zijn signaalstofjes, overdrachtsstofjes in het centrale Zenuwstelsel. Ze zorgen ervoor dat je cellen in de hersenen met elkaar kunnen communiceren. Ze fungeren ook als hormoon.
 • Oxytocine en Serotonine stimuleren het zelf herstellend / zelf genezend vermogen
 • Oxytocine heeft een kalmerende werking
 • Oxytocine draagt bij aan een veilig bevoel
 • Oxytocine werkt stressverlagend
 • Oxytocine zorgt voor minder angst
 • Oxytocine is een natuurlijk anti-depressivum
 • Oxytocine werkt pijnstillend
 • Oxytocine leidt tot meer sociale vaardigheden en meer sociaal contact
 • Oxytocine ontspant je spieren
 • Oxytocine zorgt voor vertrouwen en zelfvertrouwen
 • Oxytocine verhoogt het libido bij mannen en vrouwen
 • Oxytocine koppelt gevoelens van plezier en ontspanning aan het verbinden met andere mensen
 • Oxytocine zorgt voor een vredig, ontspannen en rustig gevoel
 • Oxytocine zorgt voor hechting, binding en verbinding tussen moederen kind
 • Oxytocine is belangrijk bij hechting, vriendschappen en relaties
 • Oxytocine stimuleert veel processen in het lichaam. Bij een tekort worden allerlei processen verstoord en zorgt voor vervelende gezondheidsklachten
 • Oxytocine tekort: Een tekort op jonge leeftijd heeft het grote gevolgen want oxytocine is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en dus voor de gehele ontwikkeling.
 • Oxytocine verhoogt je weerstand en verstrekt je immuunsysteem
 • Oxytocine zorgt voor meer energie
 • Serotonine reguleert onze stemming
 • Serotonine heeft invloed op het zelfvertrouwen
 • Serotonine heeft invloed op de seksuele activiteit
 • Serotonine reguleert de emoties
 • Serotonine heeft invloed op de eetlust; het stimuleert namelijk de maagmobiliteit, waardoor deze uitrekt. Serotonine stuurt informatie over de maagvulling (dus of de maag vol zit of niet) naar de hersenen en zorgt daardoor voor een verzadigingsgevoel
 • Serotonine speelt een rol bij andere processen in het lichaam zoals: leren, slapen, temperatuur, geheugen en in het bewegingsstelsel
 • Serotonine speelt een rol bij onze lichaamshouding.
 • Serotonine is het rusthormoon
 • Serotonine staat in relatie tot het gevoel van veilig zijn, ons zeker voelen en tevreden zijn
 • Serotonine reguleert de slaap doordat deze stof in het donker wordt omgezet in de slaapverwekkende stof melatonine.
 • Serotonine tekort: symptomen zoals o.a. verhoogde zoetbehoefte, eetbuien, hoofdpijn & migraine, trage stoelgang, depressieve en angstgevoelens, opgejaagd en onrustig gevoel. Lage pijngrens
 • Serotonine wordt sterk ontregeld door stress. Op het moment dat we stress hebben, gebeuren er veel dingen in ons lichaam die vooral te maken hebben met een disbalans van verschillende hormonen. Vervolgens zorgen deze stoornissen voor nog meer problemen in het lichaam

De werking van oxytocine beperkt zich niet tot je brein. Het maakt vrolijk, verlaagt de bloeddruk en zorgt ervoor dat je lichaam minder stresshormonen zoals cortisol aanmaakt. Stress verzwakt je afweersysteem en vertraagt het genezingsproces. Zieke mensen hebben wel het meeste baat bij oxytocine. Wanneer patiënten zich geliefd voelen, genezen wonden en ontstekingen sneller. Mensen met ziekte beelden zoals o.a. depressie, burn-out, fibromyalgie, kanker, chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) en MS hebben vaak een tekort aan oxytocine.

PTSS en oxytocine: Oxytocine remt de activiteiten in het rechter deel van de amygdala. Dat is een deel van de hersenen dat betrokken is bij emotionele reacties. Oxytocine helpt trauma’s een plekje te geven. Word je geconfronteerd met angst of boosheid dan zorgt oxytocine voor een minder heftige reactie in je systeem waardoor je minder snel in de stress schiet of overprikkeld raakt.

Autisme en oxytocine: kinderen en volwassenen met de ‘autisme spectrumstoornis’ worstelen onder andere met hun communicatie en gevoelens van empathie. Door aanmaak van oxytocine is er meer hersenactiviteit in de gebieden die verband houden met sociaal functioneren.

Seksueel trauma en oxytocine: 50% van de vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik maken geen oxytocine aan bij lichamelijk contact. Er is een negatieve koppeling ontstaan  tussen aanraking  en ontspanning, want aanraking is door deze negatieve ervaring gekoppeld aan stress. Door de negatieve koppeling te gaan vervangen door een koppeling aan positieve aanraking, is het mogelijk om de oxytocine produktie weer op gang te brengen.

Anti-depressiva: oxytocine en serotonine werken als een natuurlijk anti-depressiva en je hebt geen last van vervelende bijwerkingen.

Doordat onze samenleving bol staat van de prikkels en de stress en we steeds afstandelijker naar elkaar worden, is ons oxytocine-systeem steeds minder of nauwelijks actief. Terwijl de effecten van oxytocine juist in deze stressvolle samenleving zo belangrijk zijn. De meeste mensen lijden aan huidhonger oftewel aanraakhonger.

Alle jaren dat ik massage-behandelingen geef en aanraak als onderdeel van mijn werkwijze (ongeacht welke aandoening, ziekte, trauma, klacht iemand wel of niet heeft), de vele mooi reacties en terugkoppelingen die ik ontvang, heb ik heel wat cliënten zien herstellen, helen, opbloeien en weer nieuwe energie en levenslust zien krijgen. Hier ben ik ontzettend dankbaar voor.

 De helende kracht van aanraken.      

Irene