06 42 86 44 86 info@ireneweijers.nl

Laat je lichaam (weer) zingen

Voordat een  foetus licht en geluid kan waarnemen, voelt een foetus met zijn/haar huid iedere beweging en emoties, in het lichaam van de moeder. Daarmee is de huid al vόόr de geboorte het meest belangrijke orgaan dat je hebt. Onze huid is het grootste en, na onze hersenen, toch wel het belangrijkste orgaan dat we hebben.  De manier waarop een moeder met haar zwangere buik omgaat is dus duidelijk voelbaar voor een foetus. Wanneer de buik wordt geaaid, gestreeld krijgt een foetus al signalen door hoe prettig of niet de moeder zich op dat moment voelt. Tevens kan de foetus liefde ervaren of niet. Hier worden de eerste signalen doorgegeven die van invloed hebben op de ontwikkeling van een foetus. Ook wordt er een basis gevormd voor een liefdevolle hechting met de moeder. Hechting wat zo bepalend is om een gezonde relatie met jezelf te ontwikkelen en in je verdere leven met de mensen om je heen.  Het begint allemaal met huidcontact, aanraking.

Onze huid (1,6 vierkante meter)met miljoenen zenuwuiteinden die als ultieme voelsprieten fungeren  en onze grens aangeeft. De grens van waar de een ophoudt en de ander begint. De huid die voelt of iets koud of warm is, of iets pijn doet of prettig is. Of we iemand leuk vinden of niet. Onze huid geeft het allemaal door aan onze hersenen en slaat het in de cellen van ons lichaam op. Huidcontact is van levensbelang, en het liefdevol aanraken van de huid is van grote invloed op onze gezondheid. Waarom maken we niet veel meer van dit gegeven gebruik door je te laten aanraken en een ander aan te raken?

Veel mensen lijden gebrek aan aanrakingen en ondervinden hier hinder van. Vaak zelfs zonder te weten wat die hinder is. Huidhonger.  De behoefte om aangeraakt te worden en aan te raken, contact maken met wie je in wezen bent. Bewustwording van wat er in jouw speelt. Iedereen heeft behoefte aan aanraking. Ook in relaties neemt de fysieke afstand steeds meer toe. Partners die geen aandacht en tijd (meer) besteden om uitgebreid al strelend bij elkaar te liggen, elkaar dagelijks met aandacht knuffelen of elkaar eens heerlijk over de rug wrijven. Dit kan ook makkelijk ’s avonds op de bank voor te televisie. Een arm, voet of hoofd is makkelijk toegankelijk, toch. In die aanraking geef je zonder woorden aan dat je openstaat voor de ander. Dat de ander er mag zijn. Zelfs in de intimiteit en seksualiteit tussen partners is er weinig tot geen aandacht voor een liefdevolle aanraking. Een aanraking wordt in no-time gericht op het krijgen van een orgasme. De verbinding die van te voren tussen partners nodig is wordt al te vaak overgeslagen. Dit kan een gevoel teweeg brengen dat er iets gemist wordt; je voelt je misschien onbemind.

In relaties waar één van de partners ziek is of ten opzichte van de andere partner veel minder zin in een aanraking heeft (of intimiteit en seksualiteit) ontstaat er ook vaak een fysieke en met als gevolg een emotionele en mentale afstand, terwijl juist in moeilijke periodes aanraking heel helend is. De behoefte/noodzaak van aanraking staat gelijk met de noodzaak eten, drinken en bewegen. Ook wanneer je alleenstaand bent is het belangrijk dat je een aanraking via huidcontact krijgt. Zo blijf je in contact met jezelf.

Sta er eens bij stil en vraag jezelf af wat aanraking voor jou betekent en op welke manieren het een rol speelt in jouw leven? Heb je als baby, peuter, kleuter, tiener veel liefdevolle aanrakingen van je moeder en vader ontvangen? Welke boodschappen heb je er onbewust/bewust door gekregen? Geef jij de liefdevolle aanrakingen die je ervaren hebt vanzelfsprekend door aan je eigen kinderen? Of juist niet. Wanneer je geen liefdevolle aanrakingen hebt ervaren, is het dan moeilijk voor je om juist wel aan te raken? Regelmatig hoor ik uitspraken wanneer iemand als kind weinig liefdevol aangeraakt is en er daardoor ook weinig hechting en verbinding met de moeder/vader is ontstaan, aanraken bij hun oudere moeder/vader een roep uitlokt van  “Oh jee nee….! Daar moet ik  niet aan denken!”.  Dit raakt mij. Of heb je een hafefobie ? Angst (fobie) voor aanraken? Heling hierin zorgt dat je weer kunt gaan genieten van een aanraking. Doe jezelf niet tekort!

Maak gebruik van de helende kracht van aanraken! Er zijn zoveel gezondheidsvoordelen aan verbonden.  In een massagebehandeling ontvang je de helende kracht van aanraken. Een aanraking die zorgt voor een gezonde en  gelukkige jij. Een jíj vol levensvreugde.

Laat je lichaam (weer) zingen!

 Liefdevolle groet,

Irene