06 42 86 44 86 info@ireneweijers.nl

De noodzaak van aanraking vanaf foetus tot en met volwassenheid heb ik al vaker beschreven. Het realiseren wat de gevolgen op latere leeftijd kunnen zijn wanneer je aanrakingen gemist hebt, daar wordt te weinig bij stil gestaan.

Ieder kind heeft vanaf het prille leven liefdevolle aanrakingen nodig. Aanrakingen om zich welkom te voelen bij zijn ouders/opvoeders. Aanrakingen om zich veilig en geborgen te voelen. Aanrakingen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen op alle niveaus. Het kan zijn dat je wel als kind vastgehouden werd, maar niet gekoesterd. Dat je als kind wel verzorging kreeg, maar geen liefde. Dat je ouders wel naar je luisterden, maar je niet hoorden. De liefdevolle, emotionele verbinding tussen jou als kind en je ouders was er niet.

Juist in deze liefdevolle, emotionele verbinding, deze verbindende energie, ligt de basis om je als kind veilig, geborgen, gehoord en gezien te voelen.  Het zijn die aanrakingen vanuit onvoorwaardelijke liefde  die een kind dát gevoel geeft dat het wordt gezien en gehoord.

Aan deze aanrakingen zit een energie die vanuit het hart komt. Het is een oer-energie die tussen ouder en kind beweegt om als kind vol zelfvertrouwen op te kunnen groeien.. Aanrakingen tijdens bijvoorbeeld wassen, aankleden en verzorgen horen er ook bij. Toch zijn deze aanrakingen heel anders van energie. Dit zijn de functionele aanrakingen. Het verschil tussen die energieën is voor een kind intuїtief heel goed voelbaar.

Het gemis van liefdevolle oprechte aanrakingen kun je als een gevoel van afwijzing, eenzaamheid en emotionele verlating hebben ervaren en de kans is groot dat je deze gevoelens in je volwassen leven bent blijven meedragen. Je draagt dan de pijn van jou als klein kind met je mee. Je innerlijke kindpijn.( De reden waarom een moeder/vader dit niet kan geven, zal ook door verschillende oorzaken komen, die nu in deze blog niet van toepassing zijn.)

Als kind sta je in de eerste 7 jaren van je leven volledig open om te ontvangen. Ontvangen van onvoorwaardelijke ouder-kind liefde. Liefde in de vorm van knuffels, aanrakingen, woorden en het voelen van de onvoorwaardelijke liefdesenergie.

Je wilt jezelf zijn, je gehoord voelen, je gezien voelen, je geborgen voelen, je veilig voelen. Als kind voel je feilloos aan wanneer dit er niet is. Het voelt alsof je er niet toe doet. Je voelt je afgewezen en dat doet jou als kind enorm veel pijn. Langzaamaan ga je je sluiten om deze pijn niet te voelen. Je sluiten wordt een overlevingsmechanisme met het gevolg dat je je niet alleen afsluit voor jezelf maar ook voor iedereen om je heen. De verbinding met jezelf en je zelfvertrouwen raak je kwijt want immers jouw behoeften, emoties en gevoelens werden niet gehoord en gezien en niet gevoed. Omdat je nog te jong was om er bewust mee om te gaan ben je je waarschijnlijk gaan aanpassen. Je ging je anders voor doen. Misschien ging je jezelf kleiner maken, ging je pleasen of maakte  je jezelf zelfs onzichtbaar. Of net het tegenovergestelde. Jezelf groter maken, storend gedrag vertonen of vaak ziek zijn. De hunkering en behoefte naar liefdevolle aandacht blijft en je blijft dus zoeken naar een manier om die te krijgen.

In je puberteit en adolescentiejaren is je overlevingsmechanisme nog steeds actief. Je bent situaties en gebeurtenissen gaan invullen met jouw gedachten, emoties en gevoelens. Ingevuld en opgeslagen vanuit afwijzing, pijn en angst.  Opgeslagen in je lichaam. Automatisch en onbewust blijf je je hart gesloten houden om niet diezelfde pijn te hoeven voelen. Een echte verbinding met iemand anders sluit je buiten. Maar het wringt van binnen. Je voelt boosheid, verdriet en frustraties en er komt een tijd dat het eruit wilt komen. Je hebt het gevoel vast te zitten, of je relatie(s) loopt/lopen  niet lekker. Je kunt zelfs letterlijk en/of figuurlijk ziek worden. Of je merkt dat je moeite hebt om fysieke aanrakingen fijn te vinden waardoor je afstandelijk en kil bent. Je aanrakingen naar anderen toe zullen een aangeleerd ‘kunstje’ zijn waar waarschijnlijke echte warmte in ontbreekt. Dit kan zich ook laten zien in de behoefte en beleving van seksualiteit en intimiteit.  Alles wat je voorheen vanuit je hoofd hebt laten zien wil zich vanuit het hart laten horen.

Wanneer je dit gevoel herkent, doe er wat mee. Ga je innerlijke kindpijn helen!

Erkennen dat je je niet gehoord en gezien hebt gevoeld is al een eerste stap. Ga jezelf zien en horen. Breek je overlevingsmechanisme af en open je hart. Als jij jezelf in liefde kunt zien voor wie je echt bent, kun je jezelf weer openen voor jezelf en voor anderen. Dan kun je de onvoorwaardelijke liefde weer ontvangen en geven en kun je weer vol zelfvertrouwen in het leven staan.

Fysieke, oprechte liefdevolle  aanrakingen zorgen voor verbinding. Het maakt jou als mens mooier en milder, het maakt het leven veel mooier en intenser. Het maakt het leven en jou heel en compleet met een liefdevolle warme deken om je hart.

Dit thema zie ik erg vaak in mijn praktijk en wilde het daarom graag onder de aandacht brengen en middels deze blog delen. Een oprechte, liefdevolle aanraking zegt meer dan duizend woorden! Aanraken is een helende kracht.

Irene

Holistische massagetherapie, counseling & coaching