06 42 86 44 86 info@ireneweijers.nl

Hoe voel jij je in de herfst en winter? Voel jij je down, lusteloos en energieloos?

De meerwaarde van holistische massagetherapie bij depressie

De herfst is weer begonnen. Heel veel mooie kleuren, warme zonnige dagen maar ook grauwe, grijze koude dagen. De heerlijke flow van de zomer, de zonnige vrolijke positieve energie van de zomer, maakt bij veel mensen plaats voor de donkere negatieve energie die zij bij de herfst en winter ervaren. Alleen al de gedachte eraan maakt dat velen zich somber beginnen te voelen. Herken jij dat? Of herken je dat helemaal niet en geniet je juist volop van de periode die komen gaat?

Niet iedereen voelt zich fijn tijdens de herfst en winter. Jij en ik, bijna iedereen voelt zich wel eens korte tijd neerslachtig of ongelukkig. Je hebt nergens zin in, alles is eigenlijk te veel. Door deze stemming kom je tot weinig of niets: opstaan kost vaak al veel moeite, om over de rest van de dag maar te zwijgen. Het liefst zou je in bed willen blijven liggen met het dekbed tot over je hoofd en alles willen vergeten.  Voor sommigen is dit een eenmalige periode, voor anderen is het een steeds terugkerend probleem. Veel mensen komen terecht in een depressie. Te vaak wordt naar antidepressiva gegrepen om een depressie op te lossen. Ook wordt gesprekstherapie en cognitieve gedragstherapie als behandeling ingezet. Wanneer iemand last heeft van lusteloosheid, somberheid, een negatief zelfbeeld of een depressie,  wordt eigenlijk nooit aan holistische massagetherapie gedacht, terwijl juist de aandachtige, zachte, liefdevolle aanraking van deze massagetherapie zo veel betekent voor mensen met een depressie.  De bewezen positieve effecten hebben een grote meerwaarde in de bijdrage van het verloop bij een depressie. Het helpt een depressie te verlichten, te verkorten  of zelfs te doen verdwijnen.

Holistische massagetherapie heeft een positief effect op heel je lichaam en geest. Mensen met een depressie leven voornamelijk in het hoofd, en vaak zelfs daarbuiten. Ze voelen vaak geen verbinding, geen contact meer met hun lichaam. Lichaam en geest voelt niet meer als één geheel.  Een wirwar aan piekergedachtes trekt alle energie naar boven, naar het hoofd, waar het gemaal blijft doorgaan en doorgaan met als gevolg o.a. hoofdpijn en gespannen kaken. Ook in de rest van het lichaam treden spanningen op; hoge hartslag, gespannen spieren, pijnlijke nek, schouders, onderrug, druk op de borst, moeite met doorademen, niet geaard zijn, angstig zijn. Allemaal signalen dat iemand niet lekker in zijn vel zit.

Massagetherapie heeft veel positieve effecten op heel je lichaam en geest. Spieren , bindweefsel, organen, het hormoonstelsel en het zenuwstelsel reageren positief op een zachte, liefdevolle aandachtige aanraking.

Een belangrijk effect van massagetherapie is dat bij een aanraking langer dan 20 minuten  het lichaam gestimuleerd wordt om het ‘feel-good’ hormoon oftewel het geluks-hormoon, het knuffelhormoon oxytocine  aan te maken. Dit  hormoon zorgt voor een gevoel van geborgenheid en rust en heeft daardoor een grote invloed op hoe jij je voelt. Je lichaam ontspant, je emoties komen tot rust en je geniet weer meer van jezelf en je omgeving. Langzaam kom je meer uit je hoofd en zak je weer in je lichaam. De piekergedachten worden geneutraliseerd en je denken wordt weer helderder.  Je energie wordt gestimuleerd om weer te stromen. Koude plekken worden weer warm en je moeheid kan eruit komen.  Je kunt weer voelen. Voelen dat je meer bent dan een depressie.

Een ander belangrijk effect is dat massage het parasympatische gedeelte van het autonoom zenuwstelsel  beїnvloedt; met andere woorden, beїnvloeding van dat deel van het lichaam dat helpt om te herstellen en tot rust te komen. Juist als dit deel van het zenuwstelsel actief is, worden de effecten van stress en spanning in het lichaam hersteld. Depressie kan ontstaan als er teveel spanning en stress is, terwijl het lichaam niet voldoende tot rust komt. Door de massage wordt dit parasympatische deel van het zenuwstelsel gestimuleerd en kan het lichaam herstellen van stressymptomen.

Holistische massagetherapie is niet alleen masseren en aanraken, maar ook bewustwording. Gedachten, emoties en lichamelijke sensaties zijn spiegels van elkaar. Weggestopte emoties kunnen ervoor zorgen dat je hele systeem vastloopt waardoor je in een depressie terecht kan komen.

Tijdens een behandeling ben je met volledige aandacht bij je lichaam waardoor je gaat ervaren wat je lichaam te vertellen heeft. Stapje voor stapje ga je weer voelen, ga je weer durven voelen. Je gaat ervaren dat door het ‘feel-good’ hormoon de beren, de obstakels, steeds kleiner worden. Het donkere in jou wordt steeds een stukje lichter en er komt ook weer kleur in je leven. Energie die stagneerde gaat weer stromen en je levenslust komt weer terug. Je krijg weer aandacht voor jezelf en je omgeving.

Wanneer je de eerste tekenen bij jezelf herkent, blijf er niet mee lopen en stop ze niet weg. Geef aandacht aan jezelf en aan het ‘waarom’ van een depressie. Trek meteen aan de bel en onderneem actie. Geef jezelf die zorg om sombere gevoelens niet te laten uitgroeien tot een depressie. Stuur jezelf bij en geef jezelf dát wat nodig is om die negatieve flow te keren. Heb je nog niet de ervaring met de helende kracht van aanraking? Gun jezelf de kracht van een holistische massagebehandeling. Voel wat een  aandachtige, liefdevolle aanraking in een depressie met je doet. Zeg ‘dag’ tegen je depressie.

Ik heb regelmatig in mijn praktijk mogen ervaren wat holistische massagetherapie bij mensen met een depressie doet. De positieve effecten zorgen ervoor dat medicatie in overleg met de huisarts afgebouwd kan worden en iemand op eigen kracht, met ondersteuning van regelmatige massagebehandelingen, verder kan. Wil je meer weten waar ik jou in kan ondersteunen en wat ik voor jou kan doen, neem dan gerust contact met mij op.

Warme groet, Irene