06 42 86 44 86 info@ireneweijers.nl

Man zijn
is de weg ontdekken
in mezelf

Man zijn
is me kwetsbaar durven
voelen in volle kracht

Man zijn
me geborgen weten
in mijn zachte kant

Man zijn
is erkennen wie ik ben..

Gedicht: Itisberga

Jij als man

Tja, zul je denken, wat kan zij, ik dus, daar als vrouw over zeggen. Toch heel veel, denk ik. Ieder mens wordt geboren met de behoefte van aanraking. Dat vrouwen gevoelens en emoties hebben, vinden we gewoon. Dat vrouwen gevoelens en emoties tonen, vinden we ook heel gewoon. Ook mannen hebben gevoelens en emoties. Dat mannen gevoelens en emoties zouden willen tonen of zelfs al tonen, vinden we helemaal niet gewoon.

Generaties lang wordt mannen verteld dat het tonen van gevoelens en emoties niet mannelijk is. Het zou niks brengen. Niet voelen, niet huilen, maar hup schouders eronder en door. Als man moet je immers sterk zijn. De spreekwoordelijke rots zijn. Voor de buitenwereld sterk en hard zijn. En al helemaal geen emoties tonen.

Hoe vaak is tegen jou als kleine jongen gezegd: ‘Jongens huilen niet.’
Als kleine jongen heb je de boodschap gekregen dat jongens logisch en objectief moeten zijn. Dat emotionele gevoeligheid iets verkeerds is. Als kleine jongen heb je dit als waarheid aangenomen met als gevolg dat je je bent gaan afsluiten. Afsluiten van je eigen gevoelens en emoties. Afsluiten om ook maar iets van je innerlijk te laten zien.

Wat een last, wat een zwaarte. Als volwassene heb je al snel de neiging om het emotionele klimaat van vroeger thuis opnieuw te creëren. Je gevoelens en emoties blijven bevroren. Maar ook in jou, in de ogenschijnlijk sterke man schuilt diep van binnen pijn, angst en een hoop liefde.  Ook bij jou als man wil dit gehoord en gezien worden. Wil jíj gehoord en gezien worden.

Gelukkig zijn er steeds meer mannen, mannen zoals jij die zich meer en meer bewust worden van wat er allemaal in hen leeft. Die steeds meer hun mooie, zorgzame en gevoelige kant ontdekken en die ook durven laten zien. Die ervaren dat kwetsbaarheid juist hun kracht is.

Steeds meer mannen die ontdekken dat ze hooggevoelig zijn. Mannen zoals jij die meer vanuit het hart willen leven. Mannen zoals jij die zich niet meer verschuilen achter een masker, maar juist dichter bij zichzelf willen komen te staan. Mannen die zich laten horen en zien wanneer ze geraakt worden. Mannen zoals jij die zichzelf ook de vraag durven stellen: ‘Wie ben ik écht? Wat is écht belangrijk voor mij?’ Mannen die minder nadruk leggen op uiterlijk en buitenwereld. Mannen die het geluksgevoel niet buiten zichzelf zoeken, maar in zichzelf.

Welk beroep je als man ook hebt, in iedere man schuilen gevoelens en emoties die gehoord en gezien willen worden.

Ik ontmoet deze mannen in mijn praktijk. Mannen zoals jij die meer evenwicht willen tussen actie en rust. Die willen ervaren hoe het voelt om weer ontspanning en rust in hun lichaam en geest te hebben. Om vanuit die ontspanning en rust meer ruimte en aandacht te geven aan de zachtere en open kant van zichzelf.

Mannen die ervaren dat dit niet alleen met hunzelf iets doet, maar dat dit ook doorwerkt in de wereld om hen heen. Dat het hun leven positief kleurt, dat hun leven een stuk prettiger wordt. In iedere man schuilt liefde, in iedere man schuilt de behoefte aan liefde. In iedere man schuilt de behoefte aan gezonde zelfliefde. Laat het zien.   

 

De bewuste man is een warme, compassievolle, liefdevolle, evenwichtige, krachtige man, die zijn mannelijke en vrouwelijke aspecten, zijn mannelijke en vrouwelijke energie laat samenkomen in zijn hele Zijn. 

Wie het kleine ziet, heeft inzicht.
Wie in zachtheid verblijft, heeft kracht.

Lao-Tse